sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kaupunkisuunnittelu vaikuttaa naisten turvallisuuteen


Maailman kaupungistuminen kiihtyy koko ajan. Tällä hetkellä yli puolet ihmisistä asuu kaupungeissa. Nopeimmin kaupungit kasvavat kehitysmaissa. Tulevaisuudessa lähes kaikki megapolit sijaitsevat kehitysmaissa tai kehittyvissä maissa. Maailman suurimmaksi kaupungiksi listataan tällä hetkellä Tokio, mutta listan muut kaupungit sijaitsevat jo länsimaiden ulkopuolella: Intiassa ja Brasiliassa.

Naisten asema ja turvallisuus suurkaupungissa koskettavat erityisesti kehitysmaita. Naisten aseman kannalta ei ole yhdentekevää, millaisiksi suurkaupungit kehittyvät. Kaavoitus ja infrastruktuuri kietotuvat turvallisuuteen. Viemäröinti, vessat ja vedensaanti vaikuttavat eniten naisten ja tyttöjen elämään. Onko lukittavia vessoja saatavilla? Voivatko he käydä siellä turvallisesti? Kuinka kaukaa vesi pitää hakea? Voiko paikalle kävellä?

Tokion kaupunkisuunnittelua 2012. (kuva: Minttu-Maaria Partanen)

Myös liikenne ja julkisten alueiden, kuten puistojen, suunnittelu vaikuttavat. Mitä enemmän ihmiset erilaisista yhteiskuntaluokista kävelevät ja käyttävät julkista liikennettä, sitä turvallisemmiksi kaupungit koetaan. Yksityisautoilun suosiminen rajaa rikkaimmat autoihin, jolloin julkisen liikenteen käyttäminen jää köyhille eikä siihen haluta panostaa. Tommi Nieminen kirjoitti tänään Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla, kuinka kaupunkien erot vaikuttavat turvallisuuden tunteeseen Intiassa. Delhi koetaan turvattomaksi, koska rikkaat eristäytyvät aitojensa taakse eikä kaduilla kävellä. Delhiä suurempi Mumbai tuntuu turvalliselta, koska ihmiset asuvat siellä tiheästi ja käyttävät paljon julkista liikennettä. Kaavoitus ja liikenteensuunnittelu eivät ole vain teknisiä kysymyksiä. Kehitysmaiden naisten äänen pitäisi kuulua myös kaupunkisuunnittelussa.